Vær en
utvekslingsstudent
ved SDIS

Fire internasjonale utvekslingsstudenter sitter på stoler.

Et utvekslingsopphold er en perfekt måte å få nye perspektiver og erfaringer som student, samtidig som du fullfører graden i hjemlandet. I Norge er det mange spennende muligheter som venter.

Utdanningssystemet her er kjent for sin høye akademiske standard, nyskapende undervisning og det nære, uformelle forholdet mellom studenter og forelesere.

Mange internasjonale studenter finner glede i å velge å studere i Norge av ulike årsaker. Blant disse grunnene er det fredelige og trygge samfunnet som tiltrekker dem, samt den unike muligheten til å utforske den storslåtte norske naturen. Videre blir de fascinert av Norges moderne og teknologisk avanserte samfunn. Men kanskje viktigst av alt er de forbedrede karrieremulighetene som en norsk utdanning gir, ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

En utvekslingsstudent bærer på bøker.

Livet som utvekslingsstudent i Norge

Som student i Norge vil du sannsynligvis føle deg velkommen og inkludert. Vi kan også garantere at du vil oppleve et moderne samfunn bygget på tillit, optimisme og velferd. Å velge å studere i Norge er en investering i din egen fremtid.

Norge er et populært reisemål for utvekslingsstudenter av flere gode grunner. Landet har en særegen natur og unike trekk som gjør det bemerkelsesverdig.

Norske universiteter og høyskoler er dedikerte til å investere i deg som student og er kjent for sin høye kvalitet på utdanningen. De tar vare på alle aspekter av studieopplevelsen din og gir et flott skolesamfunn for deg å vokse i.

Norge er kjent for å ha høye levekostnader, derfor er det viktig å være forberedt økonomisk under oppholdet. Selv om den norske regjeringen dekker skolepengene for EU/EØS-studenter som studerer ved offentlige universiteter i Norge, tilbyr de ingen personlige stipend for å dekke levekostnadene. Det betyr at du selv må sørge for å ha tilstrekkelig med penger for å dekke leveutgifter.

Hvordan du blir en utvekslingsstudent i Norge

Norske utdanningsinstitusjoner har utvekslingsavtaler med universiteter over hele verden – både i land utenfor og i Norge – og det er svært sannsynlig at en av disse avtalene er med ditt hjemmeuniversitet. De fleste utvekslingsavtaler gir deg muligheten til å tilbringe mellom tre måneder og ett år i utlandet.

Du bør sjekke med ditt hjemmeuniversitet om hvilke muligheter du har for utveksling til Norge, både til land utenfor og innenfor Norge, og hvilke krav til akademiske ferdigheter og engelskkunnskaper som trengs. Dette kan variere avhengig av universitetet og kursene du ønsker å søke på.

Er du for eksempel interessert i utvekslingsprogrammuligheter ved Sandnes Internasjonale skole, kan du alltid kontakte oss.

Utvekslingsstudentprogram i Norge

Norge tilbyr flere utvekslingsprogrammer for studenter og enkeltpersoner som søker internasjonale utdannings- og kulturopplevelser. Her er noen kjente programmer:

 • Erasmus+: Et EU-program som fremmer mobilitet og samarbeid innen utdanning og opplæring. Programmet lar studenter ved høyere utdanningsinstitusjoner studere i utlandet i deltakerland, inkludert Norge.
 • Fulbright-programmet: Et prestisjefylt internasjonalt utdanningsprogram sponset av den amerikanske regjeringen. Det tilbyr ulike stipender og stipender for studenter, stipendiat og fagfolk, inkludert muligheter for å studere i Norge.
 • AFS Intercultural Programs: AFS er en internasjonal organisasjon som tilbyr interkulturelle utvekslingsprogrammer for studenter. De tilbyr kortsiktige og langsiktige programmer i Norge, slik at elevene kan bo hos en vertsfamilie og gå på en lokal skole.
 • Youth For Understanding (YFU): En ideell organisasjon som legger til rette for interkulturelle utvekslingsprogrammer. De tilbyr videregående utvekslingsprogrammer i Norge, slik at elevene kan oppleve norsk kultur og utdanning.
 • Rotary Youth Exchange: Rotary International organiserer ungdomsutvekslingsprogrammer over hele verden. De tilbyr muligheter for unge mennesker til å studere i utlandet, inkludert Norge, i et studieår, vanligvis bosatt hos vertsfamilier.
 • International Student Exchange Programs (ISEP): ISEP er et globalt nettverk av universiteter som legger til rette for studentutvekslingsmuligheter. Gjennom ISEP kan utvekslingsstudenter studere ved partneruniversiteter i Norge og oppleve norsk akademisk liv.

Det er viktig å merke seg at tilgjengelighet, kvalifikasjonskriterier og søknadsprosesser kan variere for hvert program. Det anbefales å besøke de offisielle nettstedene til disse programmene eller kontakte de respektive organisasjonene for detaljert informasjon og søknadsprosedyrer.

Elever fra et utvekslingsprogram i et klasserom lytter til lærerne sine.

Søknadskrav

Ønsker du å studere full grad i Norge? Opptak til norske universiteter er svært konkurransedyktig, og det er visse akademiske og språkkrav du må oppfylle. Kravene varierer avhengig av din utdanningsbakgrunn og studieprogrammet du søker på. Hvis du allerede er påmeldt et studieprogram og er interessert i å komme til Norge som utvekslingsstudent, finnes det også muligheter for det.

I så fall bør du spørre kontoret med ansvar for utveksling/internasjonale relasjoner ved ditt universitet. De har informasjon om krav, frister og hvilke muligheter som kan være tilgjengelige for utveksling til Norge.

Hvordan søker du

Følgende steg er den beste måten for å søke på et utvekslingsprogram i Norge.

 1. Forskningsbaserte utvekslingsprogrammer som gir muligheter i Norge.
 2. Sjekk kvalifikasjonskravene og søknadsfristene.
 3. Fyll ut søknadsskjemaet og oppgi de nødvendige dokumentene, for eksempel akademiske karakterutskrifter og et motivasjonsbrev.
 4. Send inn eventuelle tilleggskrav, for eksempel språkferdighetstester eller anbefalingsbrev.
 5. Vent på svar fra programmet eller organisasjonen angående din aksept.
 6. Hvis akseptert, fullfør eventuelle nødvendige visum- eller immigrasjonsprosesser.
 7. Lage ordninger for overnatting, forsikring og økonomi.
 8. Delta på programmet sin orientering før avreise.
 9. Reis til Norge, møt vertsfamilien din (hvis aktuelt), og start utvekslingsprogrammet.

Ambisiøs forskning og konsistens er nøkkelen til en vellykket søknad om utvekslingsprogram.